Açık

KAYYUM BAŞKAN VARTO’NUN 40 YILLIK SU SORUNUNU ÇÖZDÜ

Varto Belediyesi Başkanlığına kayyum olarak atanan Varto kaymakamımız Mehmet Nuri Çetin, görevi ilk aldığında ilçemizde kanserojen maddesi üreten asbest borularının olup olmadığını daha önceki Belediye başkanından sormuştu. Ve asbestli borunun olmadığını kendisine iletmişlerdi.

KAYYUM BAŞKAN VARTO’NUN 40 YILLIK SU SORUNUNU ÇÖZDÜ Basında

Oysaki Varto kaymakamı Belediye Başkanı vekilimiz Mehmet Nuri Çetin ilçeye daha önceki Belediyeler yönetimleri tarafından getirilen içme suyunun kanserojen maddesi üreten asbest borularla yaklaşık 17 kilometre getirildiğini ve bu ana şebekede bulunan boruların değişimi yönünde çalışmalar başlatmıştı. Yapılan çalışmalar neticesinde proje gerçekleştiren kayyum çetin, İller Bankası yetkililerinden gerekli desteği alarak ilçede insanların hastalanmasına neden olan eski suyun değişimi için gerekli numuneler aldırıp suyun tahlil ve analizlerini yaptırarak suyun sağlığa elverişli olmadığının sonucuna varılmasından kaynaklı olarak kaynak arayışına girerek Yarlı su köyünde bulunan ve 49 yıllığına Hes’e verilen Beyaz suyun ilçeye getirilmesi için Hes yetkilileri ile protokol yaptıktan sonra beyaz suyun ilçeye gelmesini ve ilçeye kazandırılması için hayli uğraşlardan sonra proje yapıp tahsis aşamasını da geçti. Beyaz suyun ihale aşamasınında bitmesinin ardında ilçeye yeniden hastalık yaptırmayan ve tüm analiz ve tahlilleri sağlam çıkan Beyaz suyu ilçeye kazandırmanın mutluluğuyla Vartolulara müjdeledi.

Varto kaymakamı ve Belediye Başkanı vekili Mehmet Nuri Çetin, ilçe jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı İsmail Terzi, Özel idare Müdürü İmam Karahan, Belediye Sular idaresi Müdürü Celalettin özer, Fen işleri Müdürü Yakup Dede ve yazı işleri Müdürü Nihat Han ile birlikte karlı dağlar eteğinde bulunan, Varto ilçesine Yarlı su köyünden getirilecek olan 17 kilometre mesafede bulunan İçme suyu kaynağının yerinde incelemelerde bulundu.

Beyaz suyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan kaymakam ve Belediye Başkanı Vekili Mehmet Nuri Çetin, Yaklaşık olarak bir buçuk yıldır kayyum Belediye başkanı olarak görev yapıyoruz. Varto’nun 40 yıllık su sorunu vardı. İçilemez raporu olmasına rağmen su verilmiş, Belediye bu işle ilgili olarak her hangi bir çalışma yapmamıştı. Biz bir yıldır uğraşıyoruz.        Hes’in elinde olan bir suydu. Prosedürde ağır olan bir suydu. Biz bu suyu belediyemize tahsis ettik. Sağ olsunlar Bakanlıklarımız çok ciddi bir şekilde destek oldular. Karşıdaki derenin ana kaynağından suyu alıyoruz. Varto ilçe merkezine veriyoruz.25 yıllık hiçbir sorunu olmayacak tahlilleri yapılmış tertemiz bir su, şu an tahsis tamamlandı. Bu ay içinde proje ve ihalesine çıkıyoruz. İnşallah yaz aylarınakadar bu suyu vereceğiz. Geçen seneden suyu verecektik. Borularasbestliidi. Suyun projesi ve tahlili yapılmadığı için eski su sıkıntılı çıktı. Yeniden bir su verdikVarto’ya, Varto’nun yazın suyunda kesinti yapılan bu suyunda artık kesinti yapılmayacak. Diyen kayyum başkan Çetin  “Varto’nun 40 yıllık su sorununu Allah’ın izni ile çözdük” bu haftada projeciler gelecek, kazmayı inşallah bir bir buçuk ayda vuracağız. Hiç bir sorunu kalmadı. Parasıgeldi. TahsisiYapıldı. Her şeyi tamam. Bundan sonra sadece prosedür. Her şeyi hızlandırıyoruz. Tahlillere bile arkadaşları taksi ile gönderdik. Posta yolu ile göndermedik. Allah’ın izni ile bir aya kadar suyu vereceğiz. . Bundan sonra ilçemizde bulunan vatandaşlarımız artık beyaz su yani temiz su içecekler Şu an tüm işlemleri bitmiş olan suyumuzu ilçemize kazandırdıkVartolu hemşerilerime hayırlı olsun” Dedi.

.Varto Belediyesi Su işleri Müdürü Celalettin özer ise,” Bu suyu hes 49 yıllığına kiralamıştı.9 yıldır vergisini ödüyordu. Biz de bu suyu bizden 15 kilometre mesafede uzak olan bu köyün suyun tahsislerini yer tahsislerini Devlet su işleri ve Milli Emlak’ta yaparak ilçemize kazandırdık. Bu ayın otuz birinden sonra proje çalışmalarını da başlatacağız. Allah'ın izni ile Mayısın birinde inşaatı başlatıp ve suyu ilçeye kazandıracağız. 17 kilometre asbest borularının değişimi ile birlikte hem isale hatlarının hem de şehir şebekesinin tümüyle değiştirilmesi işlemi yapılacaktır. Bu projede en büyük emek kaymakamımızın dır. Bu suyu Varto’ya kazandıran kaymakamın başarıdır. Bu suyu ilçeye kazandıran Kaymakamımıza teşekkür ederim. Dedi.